*EYT NEDİR?
EYT, emeklilikte yaşa takılanları ifade eden bir kısaltmadır. Emeklilikte yaşa takılanlar, 08.09.1999 tarihinden önce sigortalılık başlangıç tarihi bulunanların, Sosyal Güvenlik Hukukumuzda geçmiş yıllarda yapılan değişiklikler ile 08.09.1999 tarihine kadar emekli olabilme şartlarına yaş şartının da eklenmesi sonucu emeklilik için prim ve sigortalılık süresini tamamlayıpta yaş beklemek zorunda kalan kesimi ifade etmektedir. Bir kişinin EYT’li olarak nitelendirilebilmesi için;
a-08.09.1999 tarihinden önce bir çalışması ve sigortalılık başlangıç tarihi bulunması,
b-Sigortalılık başlangıç tarihine göre yasal olarak gerekli prim gün sayısını tamamlaması,
c-Kadınlar için 20, erkekler için ise 25 yıllık sigortalılık süresinin bulunması,
şartlarının bir arada taşıması gerekmektedir.
*EYT’de YAŞ SINIRI;
Henüz her hangi bir yasal düzenleme yapılmadığından bu husus kesinlik arz etmese de yapılan açıklamalara göre EYT’ de her hangi bir yaş sınırlamasının bulunmayacağı ön görülmekte ve beklenmektedir. Yapılan açıklamalar doğrultusunda 08.09.1999 tarihinden önce çalışması ve bu duruma bağlı olarak sigortalılık başlangıç tarihinin bulunması ile sigortalılık başlangıç tarihine göre gerekli olan prim gün sayısının tamamlanmış olması halinde her hangi bir yaş sınırlaması olmaksızın emekliliğe hak kazanılacaktır.
*1999 ÖNCESİ ÇALIŞMASI OLUPTA BİLDİRİMİ YAPILMAYANLAR;
1999 yılı ve öncesinde çalışması olupta SGK’ ya çalışmaları hiç bildirilmeyenler veya eksik bildirililenler için hizmet tespit davası söz konusu olabilmektedir. Ancak söz konusu dava için bazı durumlarda yasaca düzenlenmiş 5 yıllık hak düşürücü süre söz konusu olup bu halde dava açmak için dikkatli olunması gerekmektedir. 08.09.1999 tarihinden önce sigortasız çalıştırıldığı iddiasında olan kişi bu tarihten önce veya sonrada olsa çalıştığı işyerinden her hangi bir bildirimi yapılmamış yani her hangi bir kuruma adına düzenlenmiş işe giriş bildirgesi, 4 aylık sigorta primleri bordrosu, aylık sigorta primleri bildirgesi veya sigortalı hesap fişi belgelerinden her hangi biri verilmemiş ise söz konusu dava yasa gereği 5 yıllık hak düşürücü süreye söz konusu olacağından bu durumda ki kişilerin dava yoluna başvurmaları tavsiye edilmemektedir. Ancak 08.09.1999 tarihinden önce veya sonra anılan belgelerden her hangi birinin varlığı halinde Yargıtay içtahatları gereği hak düşürücü süre söz konusu olmayacağından bu durumdakiler dava yoluna başvurabilir. Dava yoluna başvurulması halinde dava edilen dönemde bildirimi yapılmış, çalışma olgusunu somut olarak bilebilen bordro tanıklarına ihtiyaç duyulmaktadır. Yine bu şekilde açılmış davaların süresi mahkemesine, hakimine, istinaf ve Yargıtay itirazları durumlarına göre değişkenlik arz edebilmektedir.