İkinci cemre suya düştü!

Geçen hafta ilk cemrenin toprağa düşmesinin ardından bugün de ikinci cemre suya düştü.

Reklam
Reklam

Kış mevsimi ardından oluşan sıcaklık değişimi ile cemre düşmesi gündeme geliyor. 2024 yılının ilk cemresi 19-20 Şubat tarihlerinde havaya düşmüştü. Yılın ikinci cemre düşmesi ise bugün gerçekleşti ve suya düştü. Üçüncü cemre toprağa 5-6 Mart tarihlerinde düşecek.

 

CEMRE DÜŞMESİ NEDİR?

Cemre, Türk kültüründe ve bazı Orta Doğu kültürlerinde baharın gelişini müjdeleyen bir meteorolojik ve kültürel olayı ifade eder. Her yıl şubat ayı sonunda başlayan takvime göre önce havaya, sonra suya, son olarak da toprağa düştüğü kabul edilir. Cemreler, doğanın uyanışını ve ısınmasını simgeler. Üç tane cemre düşer ve sırasıyla havaya (19-20 Şubat), suya (26-27 Şubat) ve toprağa (5-6 Mart) düşerler 12. Bu geleneksel kavram, esas olarak Anadolu’da ve bazı Türk topluluklarında baharı karşılamak ve doğanın yeniden doğuşunu kutlamak için kullanılır. Bilimsel bir temeli olmasa da, halk arasında mevsim geçişlerini anlamlandırmada önemli bir rol oynar.

Havaya düşen cemre, genellikle Şubat ayının sonlarında havanın ısınmaya başlamasıyla düşer. Bu dönemde hava sıcaklıklarının artmaya başlaması, kışın soğuk ve sert geçişinin sona ermesi olarak kabul edilir. Suya düşen cemre ise genellikle Mart ayının başlarında suya düşer. Bu, akarsuların ve göllerin buzlarının erimeye başlaması ve suların ısınması anlamına gelir. Üçüncü ve son cemre ise Mart ayının ortalarında toprağa düşer. Bu dönemde toprağın ısınması, bitkilerin yeşermeye başlaması ve tarımsal faaliyetlerin artmasıyla ilişkilendirilir